Zonneboilers

Wat is een zonneboiler?

Een zonneboiler is een algemeen gebruikte verzamelnaam voor een zonnecollector, die gekoppeld zit aan een buffervat met water. Het zonneboilersysteem zorgt voor warm water in uw woonhuis of bedrijfspand. Dit door de zon opgewarmde water kunt u thuis gebruiken voor uw keuken of douche, maar ook uw wasmachine of vaatwasser kan worden voorzien van dit 'voorverwarmde' water. Voor bedrijven die veel warmte gebruiken, kan dit systeem ook perfect een bedrijfsproces voorzien van heet water, naast uiteraard het verwarmen van uw pand.

Hoe werkt een zonneboiler?

Op het dak van uw woonhuis of bedrijfspand liggen of staan zonnecollectoren. Zonnecollectoren kunnen vlakke platen zijn, of het kunnen glazen buizen zijn. Ze zijn zoveel mogelijk naar het zuiden uitgericht om zoveel mogelijk warmte op te kunnen vangen. Helemaal exact hoeft het overigens niet te zijn, maar daarover vertellen wij u graag meer tijdens een bezoek.

Voor beide systemen geldt dat er een leiding loopt van de zonnecollector naar een buffervat, die is gevuld met water. In de leiding van de zonnecollector naar het bufferwat zit een warmtedragende vloeistof. Er zijn systemen die hiervoor een speciale soort Glycol gebruiken en er zijn systemen die hiervoor water gebruiken. Beide vloeistoffen hebben hun eigen voor- en nadelen. De opgevangen warmte wordt via de vloeistof naar het buffervat getransporteerd.

In het buffervat zit water. De koudwaterleiding is hierop aangesloten. In het buffervat zit tenminste 1 spiraal. Deze spiraal is aangesloten op de leiding die vanaf de zonnecollectoren komt. Tussen deze leiding zit een computer met een pompstation. De computer regelt de stroomsnelheid van de pomp en zo dus ook de snelheid van opwarmen van het buffervat. De spiraal in de tank is omgeven door het koude water in de buffertank en doordat de warme transportvloeistof door de leiding loopt, geeft dit zijn warmte af aan het koude water. Dat koude water wordt hierdoor natuurlijk steeds warmer.

Vanaf het buffervat gaat dit warme water via een leiding naar de koudwater ingang van de CV ketel. De CV ketel hoeft nu geen koud water meer op te warmen, maar krijgt al duurzaam opgewarmd water naar binnen. Sensoren bepalen of de temperatuur voldoende is, of dat de CV ketel nog 'iets' moet bijverwarmen. Met het bijverwarmen hoeft de ketel geen vol vermogen meer te leveren, want het water is immers al behoorlijk warm. Dit vertaald zich in uw energierekening, want die zal aanzienlijk lager zijn, dan wanneer de CV ketel koud water moet opwarmen.

Het is ook mogelijk om niet de CV ketel te laten bijverwarmen, maar een houtkachel met ingebouwde warmtewisselaar. Die kan ook worden aangesloten op het buffervat. In dat geval moet het buffervat een extra warmtespiraal hebben. Zo ook met de scheiding tussen drinkwater en CV water, een en ander conform de KIWA eisen. Buffervaten zijn er in vele soorten en maten, al of niet zonder, gedeeltelijk of geheel uit RVS gemaakt. Samen met u bepalen wij de juiste keuze.

Welke merken zonneboilers heeft S-Energy Nederland?

 • S-Energy Nederland is importeur van Duitse kwaliteitsmerk S-Power.
  S-Power heeft: Heatpipes, Direct Flow buizen en Vlakpanelen.
 • S-Energy Nederland verkoopt tevens zonneboilers van het  Ierse merk Kingspan.
  Kingspan / OEG heeft: Heatpipes, Direct Flow buizen en Vlakpanelen.
  Dit merk wordt ook door de Duitse installatiegroothandel OEG onder private label op de Nederlandse markt gebracht. 
 • S-Energy Nederland is tevens dealer van het Chinese merk zonneboilers Sunextreme.
  Sunextreme heeft: Heatpipes

Mag ik zomaar een zonnecollector op mijn dak plaatsen?

Nee dat mag niet zomaar. Er zijn in Nederland wel degelijk regels voor het plaatsen van collectoren op het dak. Gelukkig zien veel gemeenten het voordeel van een zonneboiler. Ze gaan daarom vaak ruimhartig om met de regelgeving. Sterker nog, ze stimuleren de aankoop zelfs. Toch is het wel opletten. Zeker als je in de stad woont.

Belangrijk:
Ga voordat u overgaat tot aanschaf van een zonnecollector, eerst bij uw gemeente te rade welke regels er precies zijn voor wat betreft plaatsing in uw situatie. Meestal kan plaatsen overigens probleemloos en zonder een vergunningsaanvraag, maar vraag het na en zorg ervoor dat dit schriftelijk is vastgelegd.
Klik hier voor de algemene overheidsregels.