Een zonneboiler wekt geen elektriciteit op, maar haalt warmte uit het daglicht. Met een zonneboiler kan maar liefst 85% van de beschikbare energie worden gebruikt, terwijl dit bij een zonnepaneel blijft steken op slechts 30%.
Het systeem bestaat uit een zonnecollector op het dak, die door middel van een geïsoleerde leiding is verbonden met een buffervat, gevuld met water. Door middel van een warmtedragende vloeistof in de leiding en een computergestuurd pompstation, wordt de warmte naar het buffervat getransporteerd. Hierdoor warmt de buffer op, waarna het warme water overal in huis kan worden gebruikt.
Bij bedrijven kan het warme water ook worden gebruikt voor bedrijfsprocessen, waarbij een temperatuur van maximaal +90 graden Celsius nodig is, of waar gekoeld moet worden tot maximaal - 10 graden Celsius.
Een zonneboiler staat primair in het verwarmingscircuit, maar heeft daarbij wel altijd een back-up nodig van een andere verwarmingsbron. Dit is noodzakelijk voor dagen als de zon achter een dik wolkendek schuil gaat. Alle verwarmingsbronnen kunnen samenwerken met een zonneboiler. Of dit een traditionleel gasgestookte CV ketel is, een hout-/pelletkachel, een warmtepomp of elektrische CV ketel, alles kan worden gekoppeld. Sensoren bepalen of de back up moet bijverwarmen of juist niet.
Een bijkomend voordeel van een zonneboiler is, dat u er ook fors elektriciteit mee kunt besparen. Dit is mogelijk door het warme water ook te gebruiken in uw wasmachine of vaatwasser. Deze machines hoeven dan géén koud water elektrisch meer te verwarmen!