Warmtepomp

Iedereen heeft al warmtepomp in huis. Uw koelkast is namelijk ook een warmtepomp. Een warmtepomp verplaatst warmte. De warmtepomp is dus geen nieuwe uitvinding. In het begin van de 20e eeuw heeft men de eerste warmtepomp in Zürich in gebruik genomen. Helaas was het geen succes. Pas in de 70'er jaren van de vorige eeuw, toen een energiecrisis uitbrak, is men opnieuw gaan investeren in onderzoek en testen van de warmtepomp als alternatieve verwarmer. De warmtepomp werkt dus eigenlijk omgekeerd aan de koelkast.

De werking

Er zijn diverse soorten warmtepompen. De meest bekende is tegenwoordig de lucht-warmtepomp. Maar er zijn ook water-warmtepompen die warmte uit de bodem halen, of van het oppervlaktewater van een kanaal of rivier. Een warmtepomp werkt met lage temperaturen en verhoogd die door middel van arbeid/energie. Er is heel veel energie nodig om het proces te laten werken. Elektriciteit drijft de pomp aan.

Er zit een zekere grens aan de maximale verhoging van de lage temperatuur, waardoor woonhuizen met een ouderwetse radiator, die een hoge temperatuur nodig heeft, geen voordeel heeft van een warmtepomp. Bij deze woningen zal het koud in huis blijven, tijdens winterse dagen. Dit komt omdat de warmtepomp de oudere - hoog temperatuur - radiatoren niet kan voorzien van 70 graden warm water, maar blijft het steken op maximaal 38 graden. Dit is onvoldoende om uw woning goed te verwarmen.

Een goed geïsoleerde woning met laag temperatuur vloerverwarming heeft daarom het meeste baat bij een warmtepomp. Wij leggen het u graag persoonlijk uit, want het gaat verder dan hier op de website staat vermeld.

Geluidsoverlast

Geluidsoverlast? Inderdaad, geluidsoverlast. U leest het goed. De warmtepomp, zeker de lucht-warmtepomp, kan voor geluidsoverlast zorgen. Natuurlijk niet als de warmtepomp nieuw is, maar als die wat ouder begint te worden, is de slijtage zodanig dat de pomp niet langer geluidloos draait. Geleidelijk aan produceert de pomp steeds lawaai en leidt tot klachten bij uzelf, maar als u buren heeft, ook bij de buren. Zomers lekker in de tuin zitten is er dan niet meer bij. De vroege vogels, die al een warmtepomp in hun woning hebben, kunnen u hierover meer vertellen.

Efficienty ten opzichte van gas

Elektriciteit is absoluut géén voordelige manier van verwarmen! Een elektrische CV ketel zal dan ook zorgen voor een enorme toename van elektriciteitskosten. Ook een warmtepomp heeft veel elektriciteit nodig om de pomp te kunnen laten draaien. De besparing op de energiekosten zal tegenvallen. In plaats van gaskosten betaalt u al snel een vergelijkbaar bedrag een elekticiteitskosten. Er is dus geen kostenbesparing. Wel verminderd u de CO2 uitstoot.

Zonnepanelen

Iedereen heeft het over zonnepanelen, als het gaat om zonenergie. Een zonnepaneel is helaas niet heel efficiënt als het om energie-opwekken gaat. Slechts 25 - 30% van het effectief vermogen, dat de zon op een vierkante meter aardoppervlak laat schijnen, kan worden opgevangen en benut. Dit is alleen mogelijk als de zon volop schijnt. Er zijn panelen die ook energie opwekken als de zon minder, of niet schijnt. Helaas is het rendement in dat geval nog veel lager.

Een zonneboiler 'oogst' bij volle zon ruim 85% aan effectief vermogen. Bij bewolkt weer zakt dit terug naar een gemiddelde van 40 - 50%. Is het voorjaar of zomer, dan is dit percentage hoger, circa 65 - 70%. Een S-Power zonneboiler werkt zelfs ook goed als de zon niet schijnt. Een overweging om breder te kijken, dan een warmtepomp alleen.

Zonneboiler in combinatie met een warmtepomp - Hybridesysteem

Wilt u toch een warmtepomp, maar tegelijkertijd substantieel op energiekosten gaan besparen, dan is een warmtepomp i combinatie met een goede zonneboiler voor u de oplossing. De zonneboiler haalt gemakkelijk temperaturen van gemiddeld 70 - 90 graden Celsius. De topmerken, zoals de volledig vacuümbuis van S-Power, haalt zelfs in de winter forse temperaturen. Door de samenwerking tussen beide systemen, zijn hogere eindtemperaturen mogelijk, dan de warmtepomp alleen kan bieden. Die zal dus aanzienlijk zuiniger kunnen werken en door de zonneboiler ook veel minder elektriciteit verbruiken. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ook een S-Power zonneboiler in de donkere dagen voor de kerst weinig energie kan oogsten door het dikke wolkendek. Gelukkig is dit maximaal 6-8 weken in het jaar en profiteert u ruim 300 dagen in het jaar van een zonneboiler.